Λίγα λόγια γιά το blog...

Ionian Islands: Vision 2020, ή Ιόνια Νησιά: Όραμα 2020. Το ιστολόγιο καλεί εμάς τους Επτανήσιους να οραματιστούμε τα νησιά μας στο τέλος της δεκαετίας. Επιλέχθηκε ο Αγγλικός τίτλος τόσο γιατί επισημαίνει τον ανοικτό χαρακτήρα του πολιτισμού μας όσο και γιατί Vision 2020 στα Αγγλικά σημαίνει και τέλεια όραση. Κάθε Επτανήσιος, ή φίλος των Επτανήσων είναι ευπρόσδεκτος να καταθέσει τις απόψεις του και να συμμετέχει μέσω του ιστολογίου σε διάλογο.


Γιά να διευκολυνθεί ο διάλογος αναρτώνται σε διαφορετικές σελίδες του ιστολογίου αντικείμενα προς συζήτηση τα οποία χαρακτηρίζονται σαν "Θέματα". Γιά κάθε θέμα

αναρτάται ένα εισαγωγικό κείμενο το οποίο προσδιορίζει το αντικείμενο του διαλόγου. Οι αναγνώστες καλούνται να ανταλλάξουν απόψεις και να κάνουν προτάσεις σχετικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα οι απόψεις και οι προτάσεις των αναγνωστών συνοψίζονται και παρατίθενται στο εισαγωγικό κείμενο.


Τα πρώτα θέματα που τίθενται γιά συζήτηση είναι:

Θέμα 1. Μη ισότιμη αντιμετώπιση των Ιόνιων νησιών από την Ελληνική πολιτεία. Μύθος ή πραγματικότητα;

Θέμα 2. Αυθόρμητη απάντηση στην ερώτηση "Πως θα ήθελες να είναι τα Ιόνια νησιά το 2020;"


Πρόσφατες αναρτήσεις:

[Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Βαλλόμενη μέχρι τελικής πτώσης]

[Διάβρωση των Επτανησιακών παραλιών, μία λυπηρή πραγματικότητα; Τι μπορεί να γίνει;]

[Κυβερνητικές επιλογές και Ιόνια: Ο μονόδρομος της απώλειας. Μέρος 3ο]

[Κυβερνητικές επιλογές και Ιόνια: Ο μονόδρομος της απώλειας. Μέρος 2ο]

[Κυβερνητικές επιλογές και Ιόνια: Ο μονόδρομος της απώλειας. Μέρος 1ο]

[Λιμεναρχείο Κέρκυρας: Ιλαροτραγωδία της τοπικής ΝΔ και πρώτο τεστ γιά τον ΣΥΡΙΖΑ]

[Τα Επτάνησα και η προίκιση των απέναντι αστικών κέντρων]

[Ιόνιες σεισμικές δονήσεις]

[Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στα δόντια του νεο-Ελληνικού κατεστημένου]

[Χωροταξικό Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Άρθρο Δρ. Γιάννη Βραδή]

[ΙΟΝΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Επιλογή με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Άρθρο Δρ Κ. Καποδίστρια]

[Διάσπαση του δήμου Κέρκυρας: Βελτίωση της ζωής των πολιτών ή Ευνουχισμός των Επτανήσων;]

[Το Επτανησιακό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ: Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι τεχνητό κατασκεύασμα και προτείνεται να διασπαστεί]

[ΑΙΡΕΤΟΙ ΞΥΠΝΗΣΤΕ!]

[Επτανησιακός χωροταξικός σχεδιασμός]

[Ομιλία Γιάννη Βραδή γιά την παιδεία και τον πολιτισμό στο προσυνέδριο Β. Ιονίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην Κέρκυρα, 17/02/13]

[Οι Επτανήσιοι πρέπει δυναμικά να απαιτήσουμε ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους Έλληνες]

[Το πανεπιστήμιο της Ινσουλάρια και η πολιτιστική καταστροφή της]

[Γιατί φαίνεται απαξιωτική η στάση της Ελλάδας απέναντι στα Επτάνησα;]

[Το βασίλειο της Μαλάκουα και το πανεπιστήμιο της πόλης της Ντορμίρης]

[Δίκτυο Λιμένων Δυτικής Ελλάδας και ο ευνουχισμός της Κέρκυρας]

[Καλούδης: Συγκοινωνιακές Υποδομές Ιονίων Νήσων: Να συζητηθούν στο Περιφερειακό]

[Η Καταλωνία απαιτεί ανεξαρτησία από την Ισπανία, ανοίγονται οι ασκοί του Αιόλου;]

[Για ποιον θα μιλήσω σήμερα;]

[Νησιωτικότητα και Επτανησιακή συνείδηση]

[Τι ακριβώς σημαίνει Επτανησιακή και Ιονική ταυτότητα;]

[Επιστολή στον Υπ. Οικονομικών (Υποβάθμιση Επτανήσων)]

[Ιόνια Αμφισβήτηση]

[Ο Οίκος Ενοχής]

[Επτάνησα και Ελλάδα, τι συμβαίνει;]

[Ο πληθυσμός της Κέρκυρας ίσως να είναι σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοινώθηκε μετά την απογραφή του 2011]

[Το μέλλον του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων]

[Διάσωση του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων]


Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014

Λιμεναρχείο Κέρκυρας: Ιλαροτραγωδία της τοπικής ΝΔ και πρώτο τεστ γιά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει γίνει πολύς λόγος γιά τα αίτια του καταποντισμού της ΝΔ στα Ιόνια και ειδικά στην Κέρκυρα και της ταυτόχρονης ανόρθωσης του ΣΥΡΙΖΑ σε δυσθεώρητα ύψη. Όσο και να προσπαθούν πολλοί να υποβαθμίσουν το γεγονός αποδίδοντας την ήττα στις εσωτερικές διαμάχες της τοπικής ΝΔ τα πραγματικά αίτια είναι πασιφανή. Τρισήμισυ χρόνια διακυβέρνησης του Δήμου και της Περιφέρειας από προσκείμενες στην ΝΔ παρατάξεις και μερικά χρόνια συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν αφήσει βαθειές ουλές στο κορμί του νησιού. Καταρρέουσες υποδομές, σκοτεινοί διαβρωμένοι δρόμοι, σκουπίδια, απουσία και ακύρωση αναπτυξιακών έργων με παράλληλο εμπαιγμό των πολιτών (φράγματα, UNESCO, κλπ), διπλά χαράτσια, φήμες γιά διαφθορά πολιτικών, απομάκρυνση υπηρεσιών, διαρκής υποβάθμιση και υπονόμευση της Κέρκυρας και της Περιφέρειας. Τα παραπάνω αποτελούν μία πραγματική συνταγή καταστροφής και είναι άξιο απορίας το ότι η ΝΔ κατόρθωσε να διατηρήσει διψήφιο ποσοστό στις Ευρωεκλογές.

Η αποκορύφωση του δράματος έγινε με την μετεκλογική αναγνώριση της φαιδρής ανικανότητας ή/ και της τραγικής αδιαφορίας του συγκυβερνητικού συμπλέγματος (κος υπουργός - βουλευτής Κέρκυρας, περιφερειακή και δημοτική αρχή και υποψήφια περιφερειάρχης και εν ενεργεία κα βουλευτής) να αποτρέψει την τοποθέτηση της έδρας της περιφερειακής λιμενικής αρχής στην Ηγουμενίτσα. Δεν είναι η πρώτη βέβαια φορά που δημόσια υπηρεσία μεταφέρεται ή επιχειρείται να μεταφερθεί από την Κέρκυρα στα Γιάννενα ή στην Πάτρα μέσα στα πλαίσια της προικοδότησης των δύο αυτών πόλεων [1].  Η εγκατάσταση όμως περιφερειακής λιμενικής αρχής στην Ηγουμενίτσα, ειδικά μετά από επίλυση από τον ΟΛΚΕ του στεγαστικού προβλήματος που έθετε ως κύριο λόγο της παραπάνω θέσης του το υπουργείο, είναι τόσο εμφανώς αστήρικτη και ανάρμοστη που παλινδρομεί μεταξύ φαιδρού και τραγικού.

Από την μία πλευρά στέκεται η Κέρκυρα, πόλη νησιωτική, διεθνούς εμβέλειας, πρωτεύουσα του πρώτου Ελληνικού κράτους, έδρα Περιφέρειας, έδρα προξενείων, η πλησιέστερη πόλη προς τα τριεθνή θαλάσσια σύνορα του Ιονίου, οικονομικό και συγκοινωνιακό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, με το μεγαλύτερο σε κίνηση επιβατών λιμάνι στην εκτός Αττικής Ελλάδα [2], δεύτερος σε πραγματικό πληθυσμό δήμος στην δυτική Ελλάδα μετά από την Πάτρα. Από την άλλη πλευρά στέκεται η Ηγουμενίτσα, πόλη ηπειρωτική, μικρής τάξης στον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό, αναδειγμένη ως πόλη κυρίως από την πορθμειακή σύνδεση με την Κέρκυρα, πόλη μικρής οικονομικής σημασίας, απομακρυσμένη από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και μικρού σχετικά πληθυσμού. Και όμως, το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου αποφάσισε την εγκατάσταση της περιφερειακής διοίκησης λιμενικού στην Ηγουμενίτσα! Γιατί; Γιατί με αυτή την κίνηση από την μία πλευρά αποδυναμώνει, προσβάλλει και απαξιώνει την Κέρκυρα και από την άλλη ενισχύει τα Γιάννενα τα οποία προσπαθούν να απλώσουν πλοκάμια μέσω της Εγνατίας και του επινήου των, της Ηγουμενίτσας, στο πλούσιο Ιόνιο. Με την έδρα της περιφερειακής διοίκησης του λιμεναρχείου στην Ηγουμενίτσα ο έλεγχος της εκτεταμένης θαλάσσιας περιοχής των Ιονίων νήσων έμμεσα εκχωρείται στην Ήπειρο και δη στα Γιάννενα. Καλό θα είναι να μην λησμονείται ότι η θαλάσσια αυτή περιοχή πλην της στρατηγικής και γενικώτερα οικονομικής σημασίας της έχει, όπως αναφέρεται, και πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Το κτύπημα κατά της Κέρκυρας και των Επτανήσων από την παραπάνω απόφαση είναι πολύπλευρο με την εμφανή, αλλά και την αφανή πλευρά του να έχουν ως τελικό αποδέκτη την Κέρκυρα και την Περιφέρεια. Η αφανής πλευρά του κτυπήματος όμως έχει ως ενδιάμεσο αποδέκτη τον ίδιο τον κο υπουργό - βουλευτή Κέρκυρας ο οποίος εκπίπτει στα μάτια των συμπολιτών του και των μελών της κυβέρνησης του αναδεικνυόμενος ως αδύναμος να επηρεάσει και να ακυρώσει την ακραία και πασιφανώς άδικη αυτή κατά της Κέρκυρας απόφαση του υπουργείου. Η μείωση του ειδικού βάρους του κου υπουργού αποτελεί όχι μόνο προσωπική, αλλά και Επτανησιακή απώλεια και ίσως σχετίζεται με τις Ιόνιες βλέψεις άλλων.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει στα Επτάνησα και ειδικά στη Κέρκυρα όπου νίκησε κατά κράτος σε Δήμο, Περιφέρεια και με ένα σχεδόν 40% στις ευρωεκλογές. Πολλοί αισθάνονται ότι μία ακτίδα φωτίζει πλέον το Ιόνιο και ευελπιστούν ότι χρόνια προβλήματα θα αρχίσουν σιγά σιγά να επιλύονται. Δεν πρέπει όμως να διαφεύγει της προσοχής ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την σκοτεινή αυτοδιοικητική του πτυχή. Οι παρατάξεις του, όσο και να επιθυμούν να είναι ανεξάρτητες, βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του κεντρικού κομματικού μηχανισμού. Ο κος Γαλιατσάτος δεν πρέπει να λησμονείται ότι διορίστηκε ως υποψήφιος περιφερειάρχης της παράταξης, όχι από τους τοπικούς κομματικούς μηχανισμούς, αλλά από την κεντρική επιτροπή του κόμματος και συνεπώς σε αυτήν είναι υπόλογος. Όσον αφορά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές αποτυπώνονται στο "Θέσεις γιά το Θεσμικό Πλαίσιο του Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης (Αιρετή Περιφέρεια)", είναι εναλλακτικά και υπέρ της διάσπασής της [3]. Η παραπάνω θέση έχει προφορικά ακυρωθεί από υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος δεν έχει όμως απομακρυνθεί από το γραπτό τεκμήριο, άρα σαφώς παραμένει [4].   

Ο νέος Περιφερειάρχης και ο νέος Δήμαρχος της Κέρκυρας έχουν λάβει σαφή εντολή από τον Κερκυραϊκό λαό να στηρίξουν τα συμφέροντα του. Είναι υποχρέωση τους από τώρα να παλαίψουν, να απαιτήσουν και να ανατρέψουν, στηριζόμενοι κοινοβουλευτικά από τον προικοδοτημένο με σχεδόν 40% κο Τσίπρα, την απόφαση εγκατάστασης της περιφερειακής διοίκησης του λιμεναρχείου στην Ηγουμενίτσα. Πιθανή αδράνειά τους θα υπονομεύσει το μέλλον της Περιφέρειας και θα αποδείξει την ύπαρξη των γκρίζων θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα Επτάνησα.

Θα ήταν λογικό βέβαια γιά το σημαντικό αυτό θέμα του λιμεναρχείου να υπήρχε διεκδικητική συνεργασία μεταξύ των απερχόμενων και νέων τοπικών αρχών, των κων βουλευτών και του κου υπουργού. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο φαίνεται να βρίσκεται στην σφαίρα της φαντασίας στον τόπο μας, εάν βρισκόνταν στο επίπεδο του εφικτού θα ζούσαμε μία διαφορετική πραγματικότητα στα νησιά μας.

Γιάννης Βραδής
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Purdue, ΗΠΑ
Εργαστήριο Πολιτικού και Πολιτισμικού Προβληματισμού
Ιονίων Νήσων Όραμα
http//:ionianislandsvision2020.blogspot.com

Αναφορές.
[1] Τα Επτάνησα και η προίκιση των απέναντι αστικών κέντρων. (http://ionianislandsvision2020.blogspot.gr/2014/02/blog-post_26.html)
[2] Δίκτυο Λιμένων Δυτικής Ελλάδας και ο ευνουχισμός της Κέρκυρας. (http://ionianislandsvision2020.blogspot.it/2013/01/blog-post.html)
[3] Το Επτανησιακό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ: Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι τεχνητό κατασκεύασμα και προτείνεται να διασπαστεί. (http://ionianislandsvision2020.blogspot.gr/2013/03/blog-post_29.html)
[4] Ανακοίνωση - Ευχαριστήριο Γιάννη Βραδή. (http://www.vradis.net)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου