Λίγα λόγια γιά το blog...

Ionian Islands: Vision 2020, ή Ιόνια Νησιά: Όραμα 2020. Το ιστολόγιο καλεί εμάς τους Επτανήσιους να οραματιστούμε τα νησιά μας στο τέλος της δεκαετίας. Επιλέχθηκε ο Αγγλικός τίτλος τόσο γιατί επισημαίνει τον ανοικτό χαρακτήρα του πολιτισμού μας όσο και γιατί Vision 2020 στα Αγγλικά σημαίνει και τέλεια όραση. Κάθε Επτανήσιος, ή φίλος των Επτανήσων είναι ευπρόσδεκτος να καταθέσει τις απόψεις του και να συμμετέχει μέσω του ιστολογίου σε διάλογο.


Γιά να διευκολυνθεί ο διάλογος αναρτώνται σε διαφορετικές σελίδες του ιστολογίου αντικείμενα προς συζήτηση τα οποία χαρακτηρίζονται σαν "Θέματα". Γιά κάθε θέμα

αναρτάται ένα εισαγωγικό κείμενο το οποίο προσδιορίζει το αντικείμενο του διαλόγου. Οι αναγνώστες καλούνται να ανταλλάξουν απόψεις και να κάνουν προτάσεις σχετικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα οι απόψεις και οι προτάσεις των αναγνωστών συνοψίζονται και παρατίθενται στο εισαγωγικό κείμενο.


Τα πρώτα θέματα που τίθενται γιά συζήτηση είναι:

Θέμα 1. Μη ισότιμη αντιμετώπιση των Ιόνιων νησιών από την Ελληνική πολιτεία. Μύθος ή πραγματικότητα;

Θέμα 2. Αυθόρμητη απάντηση στην ερώτηση "Πως θα ήθελες να είναι τα Ιόνια νησιά το 2020;"


Πρόσφατες αναρτήσεις:

[Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Βαλλόμενη μέχρι τελικής πτώσης]

[Διάβρωση των Επτανησιακών παραλιών, μία λυπηρή πραγματικότητα; Τι μπορεί να γίνει;]

[Κυβερνητικές επιλογές και Ιόνια: Ο μονόδρομος της απώλειας. Μέρος 3ο]

[Κυβερνητικές επιλογές και Ιόνια: Ο μονόδρομος της απώλειας. Μέρος 2ο]

[Κυβερνητικές επιλογές και Ιόνια: Ο μονόδρομος της απώλειας. Μέρος 1ο]

[Λιμεναρχείο Κέρκυρας: Ιλαροτραγωδία της τοπικής ΝΔ και πρώτο τεστ γιά τον ΣΥΡΙΖΑ]

[Τα Επτάνησα και η προίκιση των απέναντι αστικών κέντρων]

[Ιόνιες σεισμικές δονήσεις]

[Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στα δόντια του νεο-Ελληνικού κατεστημένου]

[Χωροταξικό Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Άρθρο Δρ. Γιάννη Βραδή]

[ΙΟΝΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Επιλογή με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Άρθρο Δρ Κ. Καποδίστρια]

[Διάσπαση του δήμου Κέρκυρας: Βελτίωση της ζωής των πολιτών ή Ευνουχισμός των Επτανήσων;]

[Το Επτανησιακό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ: Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι τεχνητό κατασκεύασμα και προτείνεται να διασπαστεί]

[ΑΙΡΕΤΟΙ ΞΥΠΝΗΣΤΕ!]

[Επτανησιακός χωροταξικός σχεδιασμός]

[Ομιλία Γιάννη Βραδή γιά την παιδεία και τον πολιτισμό στο προσυνέδριο Β. Ιονίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην Κέρκυρα, 17/02/13]

[Οι Επτανήσιοι πρέπει δυναμικά να απαιτήσουμε ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους Έλληνες]

[Το πανεπιστήμιο της Ινσουλάρια και η πολιτιστική καταστροφή της]

[Γιατί φαίνεται απαξιωτική η στάση της Ελλάδας απέναντι στα Επτάνησα;]

[Το βασίλειο της Μαλάκουα και το πανεπιστήμιο της πόλης της Ντορμίρης]

[Δίκτυο Λιμένων Δυτικής Ελλάδας και ο ευνουχισμός της Κέρκυρας]

[Καλούδης: Συγκοινωνιακές Υποδομές Ιονίων Νήσων: Να συζητηθούν στο Περιφερειακό]

[Η Καταλωνία απαιτεί ανεξαρτησία από την Ισπανία, ανοίγονται οι ασκοί του Αιόλου;]

[Για ποιον θα μιλήσω σήμερα;]

[Νησιωτικότητα και Επτανησιακή συνείδηση]

[Τι ακριβώς σημαίνει Επτανησιακή και Ιονική ταυτότητα;]

[Επιστολή στον Υπ. Οικονομικών (Υποβάθμιση Επτανήσων)]

[Ιόνια Αμφισβήτηση]

[Ο Οίκος Ενοχής]

[Επτάνησα και Ελλάδα, τι συμβαίνει;]

[Ο πληθυσμός της Κέρκυρας ίσως να είναι σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοινώθηκε μετά την απογραφή του 2011]

[Το μέλλον του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων]

[Διάσωση του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων]


Θέμα 1

Μη ισότιμη αντιμετώπιση των Ιόνιων νησιών από την Ελληνική πολιτεία. Μύθος ή πραγματικότητα;
Στα Ιόνια νησιά, και ιδιαίτερα στην Κέρκυρα, υπάρχει διάχυτη η αντίληψη ότι το Ελληνικό κράτος δεν τα αντιμετωπίζει ισότιμα με τις υπόλοιπες νησιωτικές και μη περιοχές της Ελλάδας. Σαν παραδείγματα παρατίθενται η μικρή ανάπτυξη του Ιόνιου πανεπιστημίου σε σχέση με άλλα ακόμη και νεώτερα πανεπιστήμια, η μη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ όπως στα νησιά του Αιγαίου, η απομάκρυνση δημόσιων υπηρεσιών, η δυστοκία σε ότι έχει να κάνει με δημόσιες επενδύσεις στα νησιά, οι διαχρονικές προσπάθειες γιά διάλυση της ΠΙΝ, η στρεβλωμένη και προφανώς λανθασμένη αξιολόγηση της πόλης της Κέρκυρας στο ΕΣΠΑ και πολλά άλλα. 


Τα Ιόνια νησιά αποτελούν μία σημαντική ενότητα του Ελληνικού χώρου η οποία έχει προσφέρει πάρα πολλά στην δημιουργία του Ελληνικού κράτους. Στις τελευταίες δεκαετίες και πριν από τις εύκολες δανειακές εισροές, συνεισέφεραν στην οικονομία της δυτικής Ελλάδας προσφέροντας θέσεις εργασίας και μία μεγάλη αγορά προϊόντων. 

Τα Ιόνια νησιά βρίσκονται σε έναν πολύ σημαντικό γεωπολιτικά χώρο, στον θαλάσσιο χώρο Αδριατικής - Ιονίου τον οποίο και ελέγχουν. Από τον χώρο αυτό διέρχεται ο θαλάσσιος άξονας που συνδέει την κεντρική Ευρώπη με την Μεσόγειο, διέρχονται αγωγοί ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Επισπρόσθετα η Κέρκυρα βρίσκεται σε μία συνοριακή περιοχή η οποία εκτείνεται πέρα από τον κύριο κορμό της Ελλάδας. 

Με βάση τα παραπάνω θα περίμενε κανείς το Ελληνικό κράτος να επιδιώκει την ισχυροποίησή του στον χώρο του Ιονίου και ιδιαίτερα της Κέρκυρας ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντά του στην περιοχή. Αντίθετα όμως το Ελληνικό κράτος αποσύρει τις δημόσιες υπηρεσίες του από τα Ιόνια νησιά και αυξάνει την εξάρτηση των τελευταίων από ηπειρωτικές περιοχές. Επίσης δεν κάνει προσπάθειες γιά την ισχυροποίηση των νησιών μέσω της βελτίωσης τη οικονομίας τους.

Γιατί λοιπόν ενεργεί το Ελληνικό κράτος με αυτόν τον τρόπο; Είναι αντικειμενική η κοινή αντίληψη ότι γίνεται συνειδητή υποβάθμιση των Ιόνιων νησιών ή αυτό αποτελεί απλά μία λανθασμένη εκτίμηση; 

Στα παραπάνω ερωτηματικά πρέπει να απαντήσουμε κάνοντας την απαιτούμενη διερεύνηση. Οι αναγνώστες καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις τους και να συμμετέχουν στον σχετικό διάλογο.

4 σχόλια:

 1. Το Ελληνικό κράτος έχει από τη μία πλευρά ρίξει το βάρος του στην ηπειρωτική Ελλάδα και από την άλλη στο Αιγαίο. Το Ιόνιο στην συνείδηση των περισσότερων Ελλήνων είναι μεν ένα κομμάτι της Ελλάδας, αλλά έρχεται πάντοτε δεύτερο. Σε αυτό ίσως φταίει μία βασική διαφορά μεταξύ των Επτανήσων και της υπόλοιπης Ελλάδας, τα Επτάνησα δεν είχαν Τουρκική κατοχή και συμμετείχαν ενεργά στην εξέλιξη της δυτικής Ευρώπης. Τα Επτάνησα δηλαδή γιά τους Έλληνες, ίσως και υποσυνείδητα, δεν αποτελούν ένα αμιγές κομμάτι του νέου Ελληνικού κράτους. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των νησιών του Ιονίου οι οποίες δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια συνεργασίας και παρουσίας στο κοινοβούλιο και όπου αλλού χρειαστεί με ένα ενιαίο και σκληρό μέτωπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Επάνω στο αντικείμενο αυτό έγραψα σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στην κεντρική σελίδα του ιστολογίου στις 12/02/12.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Από την επομένη της προσαρτήσεως της επτανήσου πολιτείας(κατόπιν δωρεάν της Αγγλίας) αρχισε απο το νεοελλαδικό κρατίδιο η συστηματική και συνεχής κατασυκοφάντηση και απαξίωση της επτανήσου,με το κλείσιμο πολλών ιδρυμάτων (Π.Χ.Ιόνιος Ακαδημία,Γυμνασίων ,Λυκείων κλπ) και η πλήρης εγκατάλειψη του χώρου πού φτάνει μέχρι τίς ημέρες μας.Ολα αυτά είναι απόρροια του υποβόσκοντος μίσους και υφέρποντος κόμπλεξ προς οτιδήποτε επτανησιακό μια κι αυτό στο συλλογικό ασυνείδητο θεωρείται σαν δυτικό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σαν προσπάθεια ανάλυσης της παραπάνω απόψης έγραψα το άρθρο "Γιατί φαίνεται απαξιωτική η στάση της Ελλάδας απέναντι στα Επτάνησα" που θα βρείτε σε αυτό εδώ το ιστολόγιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή