Λίγα λόγια γιά το blog...

Ionian Islands: Vision 2020, ή Ιόνια Νησιά: Όραμα 2020. Το ιστολόγιο καλεί εμάς τους Επτανήσιους να οραματιστούμε τα νησιά μας στο τέλος της δεκαετίας. Επιλέχθηκε ο Αγγλικός τίτλος τόσο γιατί επισημαίνει τον ανοικτό χαρακτήρα του πολιτισμού μας όσο και γιατί Vision 2020 στα Αγγλικά σημαίνει και τέλεια όραση. Κάθε Επτανήσιος, ή φίλος των Επτανήσων είναι ευπρόσδεκτος να καταθέσει τις απόψεις του και να συμμετέχει μέσω του ιστολογίου σε διάλογο.


Γιά να διευκολυνθεί ο διάλογος αναρτώνται σε διαφορετικές σελίδες του ιστολογίου αντικείμενα προς συζήτηση τα οποία χαρακτηρίζονται σαν "Θέματα". Γιά κάθε θέμα

αναρτάται ένα εισαγωγικό κείμενο το οποίο προσδιορίζει το αντικείμενο του διαλόγου. Οι αναγνώστες καλούνται να ανταλλάξουν απόψεις και να κάνουν προτάσεις σχετικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα οι απόψεις και οι προτάσεις των αναγνωστών συνοψίζονται και παρατίθενται στο εισαγωγικό κείμενο.


Τα πρώτα θέματα που τίθενται γιά συζήτηση είναι:

Θέμα 1. Μη ισότιμη αντιμετώπιση των Ιόνιων νησιών από την Ελληνική πολιτεία. Μύθος ή πραγματικότητα;

Θέμα 2. Αυθόρμητη απάντηση στην ερώτηση "Πως θα ήθελες να είναι τα Ιόνια νησιά το 2020;"


Πρόσφατες αναρτήσεις:

[Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Βαλλόμενη μέχρι τελικής πτώσης]

[Διάβρωση των Επτανησιακών παραλιών, μία λυπηρή πραγματικότητα; Τι μπορεί να γίνει;]

[Κυβερνητικές επιλογές και Ιόνια: Ο μονόδρομος της απώλειας. Μέρος 3ο]

[Κυβερνητικές επιλογές και Ιόνια: Ο μονόδρομος της απώλειας. Μέρος 2ο]

[Κυβερνητικές επιλογές και Ιόνια: Ο μονόδρομος της απώλειας. Μέρος 1ο]

[Λιμεναρχείο Κέρκυρας: Ιλαροτραγωδία της τοπικής ΝΔ και πρώτο τεστ γιά τον ΣΥΡΙΖΑ]

[Τα Επτάνησα και η προίκιση των απέναντι αστικών κέντρων]

[Ιόνιες σεισμικές δονήσεις]

[Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στα δόντια του νεο-Ελληνικού κατεστημένου]

[Χωροταξικό Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Άρθρο Δρ. Γιάννη Βραδή]

[ΙΟΝΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Επιλογή με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Άρθρο Δρ Κ. Καποδίστρια]

[Διάσπαση του δήμου Κέρκυρας: Βελτίωση της ζωής των πολιτών ή Ευνουχισμός των Επτανήσων;]

[Το Επτανησιακό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ: Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι τεχνητό κατασκεύασμα και προτείνεται να διασπαστεί]

[ΑΙΡΕΤΟΙ ΞΥΠΝΗΣΤΕ!]

[Επτανησιακός χωροταξικός σχεδιασμός]

[Ομιλία Γιάννη Βραδή γιά την παιδεία και τον πολιτισμό στο προσυνέδριο Β. Ιονίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην Κέρκυρα, 17/02/13]

[Οι Επτανήσιοι πρέπει δυναμικά να απαιτήσουμε ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους Έλληνες]

[Το πανεπιστήμιο της Ινσουλάρια και η πολιτιστική καταστροφή της]

[Γιατί φαίνεται απαξιωτική η στάση της Ελλάδας απέναντι στα Επτάνησα;]

[Το βασίλειο της Μαλάκουα και το πανεπιστήμιο της πόλης της Ντορμίρης]

[Δίκτυο Λιμένων Δυτικής Ελλάδας και ο ευνουχισμός της Κέρκυρας]

[Καλούδης: Συγκοινωνιακές Υποδομές Ιονίων Νήσων: Να συζητηθούν στο Περιφερειακό]

[Η Καταλωνία απαιτεί ανεξαρτησία από την Ισπανία, ανοίγονται οι ασκοί του Αιόλου;]

[Για ποιον θα μιλήσω σήμερα;]

[Νησιωτικότητα και Επτανησιακή συνείδηση]

[Τι ακριβώς σημαίνει Επτανησιακή και Ιονική ταυτότητα;]

[Επιστολή στον Υπ. Οικονομικών (Υποβάθμιση Επτανήσων)]

[Ιόνια Αμφισβήτηση]

[Ο Οίκος Ενοχής]

[Επτάνησα και Ελλάδα, τι συμβαίνει;]

[Ο πληθυσμός της Κέρκυρας ίσως να είναι σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοινώθηκε μετά την απογραφή του 2011]

[Το μέλλον του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων]

[Διάσωση του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων]


Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

Επιστολή στον Υπ. Οικονομικών (Υποβάθμιση Επτανήσων)


Κο Ευάγγελο Βενιζέλο
Υπουργό Οικονομικών
Κε Υπουργέ,
Σας στέλνω αυτή την επιστολή σαν ιδιώτης χωρίς να εκπροσωπώ κανέναν. Πολύ πιθανόν το email να μην φθάσει στα χέρια σας, αλλά θα συνιστούσα σε αυτούς που θα το αναγνώσουν να σας το προωθήσουν. 
Με πρόσφατη απόφασή σας αναστέλλετε την λειτουργία της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Ιονίων Νήσων και παραδίδετε τις αρμοδιότητές της στην αντίστοιχη των Ιωαννίνων. Η ενέργειά σας αυτή έρχεται να προστεθεί σε μία μεγάλη σειρά παρόμοιων ενεργειών συναδέλφων σας τωρινών και προηγούμενων οι οποίες, καλυμμένες πίσω από διάφορες αιτιάσεις, προσβλέπουν στην διοικητική, αλλά και γενικότερη υποβάθμιση των Επτανήσων. Δεν θα αναφερθώ στις ενέργειες αυτές, καθώς σαν πολιτικός με μακρά πορεία γνωρίζετε πολύ καλά ποιές είναι και καλύτερα βέβαια από εμένα ποιούς σκοπούς εξυπηρετούν. Θα σταθώ μονάχα στις συνέπειες αυτών των ενεργειών σε μία χώρα την οποία εσείς οι κυβερνώντες έχετε φέρει στα όρια της κατάρρευσης. 
Τα Ιόνια νησιά αποτελούν μία ενότητα του Ελληνικού χώρου η οποία διακρίνεται από τις υπόλοιπες λόγω του ιδιαίτερου Επτανησιακού πολιτισμού της, την Ελληνική συμμετοχή στην εξέλιξη του μετα-μεσαιωνικού Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Τα Επτάνησα ανέπτυξαν σημαντικά αστικά κέντρα πνευματικής, οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής δραστηριότητας στο παρελθόν και εξακολουθούν να έχουν έντονη οικονομική δραστηριότητα προσφέροντας πολύτιμο συνάλλαγμα στο έθνος και κινώντας την παραγωγική μηχανή της δυτικής Ελλάδας. Ο δήμος της Κέρκυρας, ο δεύτερος σε πληθυσμό στην δυτικά της Πίνδου Ελλάδα, αποτελεί ένα διεθνή προορισμό με σημαντική αίγλη, διεθνείς διασυνδέσεις και κυριαρχία στον υψηλής γεωπολιτικής σημασίας Αδριόνιο χώρο. Οι Επτανήσιοι γνωρίζουν πολύ καλά την παρελθούσα, όσο και την τωρινή προσφορά τους στο έθνος και είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι γιά αυτήν. Οι Επτανήσιοι όμως αντιλαμβάνονται ότι γίνονται το αντικείμενο διακρίσεων από την Ελληνική πολιτεία μέσω των συνεχών επιθέσεων που η τελευταία εξαπολύει εναντίον της αυτοδιοικητικής οντότητάς τους. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ), η απόγονος της Επτανήσου Πολιτείας, του πρώτου Νεοελληνικού κράτους, ο χώρος στον οποίο συγγράφηκε και μελοποιήθηκε ο εθνικός μας ύμνος, αποτελεί την πλέον απογυμνωμένη περιφέρεια του Ελληνικού κράτους. Η Κέρκυρα, η έδρα της ΠΙΝ και η πρωτεύουσα του πρώτου Ελληνικού κράτους, η πόλη με την έντονη οικονομική δραστηριότητα και διεθνή παρουσία, η πόλη με τον μεγάλο αριθμό ξένων προξενείων, απογυμνώνεται από δημόσιες υπηρεσίες και γίνεται εξάρτημα άλλων περιφερειών. Οι παραπάνω ενέργειες υποβάθμισης των Επτανήσων έχουν σαν αποτέλεσμα όχι μόνο την εξασθένηση της παρουσίας της Ελλάδας στον Αδριόνιο χώρο, αλλά και την συσσώρευση οργής και μίσους από τους Επτανήσιους. Τα συναισθήματα αυτά όμως έχουν διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά από τα αντίστοιχα των υπολοίπων Ελλήνων που στοχεύουν το πολιτικό σύστημα. Η οργή και το μίσος των Επτανησίων έχουν αρχίσει να στοχεύουν και την Ελληνική πολιτεία, την χώρα.
Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών κατόρθωσαν να διαλύσουν τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας· η άνιση και προσβλητική μεταχείριση όμως των Επτανησίων μπορεί να επιφέρει ένα ακόμη πιό σημαντικό πλήγμα στην χώρα, την διάλυση του εθνικού ιστού της. Ο κίνδυνος είναι παρών και υποβόσκει, μάταια είχα αναφερθεί σε αυτόν με επιστολές μου σε διάφορα κυβερνητικά στελέχη στο παρελθόν. 
Καλώ λοιπόν εσάς Κε Υπουργέ: (α) να ακυρώσετε την προσβλητική και επικίνδυνη γιά την σταθερότητα στην περιοχή απόφασή σας γιά την αναστολή της λειτουργίας της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Ιονίων Νήσων και (β) να συμβάλλετε στην επίτευξη της πλήρους διοικητικής αυτονομίας της ΠΙΝ κατά τα πρότυπα των υπολοίπων περιφερειών της χώρας. Στην περίπτωση που η συγχώνευση ομοειδών υπηρεσιών διαφορετικών περιφερειών είναι εξαιρετικά αναγκαία γιά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, τότε λαμβάνοντας υπ’όψη σας τις συνταγματικές πρόνοιες γιά τις νησιωτικές περιοχές και το γεγονός ότι οι αρμοδιότητες κάποιων υπηρεσιών της ΠΙΝ ήδη υπάγονται στην Πάτρα ή στα Γιάννενα αποδείξτε την ισότιμη μεταχείριση των Επτανησίων τροποποιώντας την απόφασή σας: αναστείλατε την λειτουργία της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Ηπείρου και μεταβιβάστε τις αρμοδιότητές της στην Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης Ιονίων Νήσων. 
Ευχαριστώ,
Γιάννης Βραδής
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Purdue, ΗΠΑ.
ΥΓ: Ίσως βρείτε ενδιαφέροντα τα ακόλουθα δύο άρθρα μου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου