Συνθήκη του Λονδίνου, 1864
Λίγα λόγια γιά το blog...
Ionian Islands: Vision 2020, ή Ιόνια Νησιά: Όραμα 2020. Το ιστολόγιο καλεί εμάς τους Επτανήσιους να οραματιστούμε τα νησιά μας στο τέλος της δεκαετίας. Επιλέχθηκε ο Αγγλικός τίτλος τόσο γιατί επισημαίνει τον ανοικτό χαρακτήρα του πολιτισμού μας όσο και γιατί Vision 2020 στα Αγγλικά σημαίνει και τέλεια όραση. Κάθε Επτανήσιος, ή φίλος των Επτανήσων είναι ευπρόσδεκτος να καταθέσει τις απόψεις του και να συμμετέχει μέσω του ιστολογίου σε διάλογο.
Γιά να διευκολυνθεί ο διάλογος αναρτώνται σε διαφορετικές σελίδες του ιστολογίου αντικείμενα προς συζήτηση τα οποία χαρακτηρίζονται σαν "Θέματα". Γιά κάθε θέμα
αναρτάται ένα εισαγωγικό κείμενο το οποίο προσδιορίζει το αντικείμενο του διαλόγου. Οι αναγνώστες καλούνται να ανταλλάξουν απόψεις και να κάνουν προτάσεις σχετικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα οι απόψεις και οι προτάσεις των αναγνωστών συνοψίζονται και παρατίθενται στο εισαγωγικό κείμενο.
Τα πρώτα θέματα που τίθενται γιά συζήτηση είναι:
Θέμα 1. Μη ισότιμη αντιμετώπιση των Ιόνιων νησιών από την Ελληνική πολιτεία. Μύθος ή πραγματικότητα;
Θέμα 2. Αυθόρμητη απάντηση στην ερώτηση "Πως θα ήθελες να είναι τα Ιόνια νησιά το 2020;"
Πρόσφατες αναρτήσεις:
[Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Βαλλόμενη μέχρι τελικής πτώσης]
[Διάβρωση των Επτανησιακών παραλιών, μία λυπηρή πραγματικότητα; Τι μπορεί να γίνει;]
[Κυβερνητικές επιλογές και Ιόνια: Ο μονόδρομος της απώλειας. Μέρος 3ο]
[Κυβερνητικές επιλογές και Ιόνια: Ο μονόδρομος της απώλειας. Μέρος 2ο]
[Κυβερνητικές επιλογές και Ιόνια: Ο μονόδρομος της απώλειας. Μέρος 1ο]
[Λιμεναρχείο Κέρκυρας: Ιλαροτραγωδία της τοπικής ΝΔ και πρώτο τεστ γιά τον ΣΥΡΙΖΑ]
[Τα Επτάνησα και η προίκιση των απέναντι αστικών κέντρων]
[Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στα δόντια του νεο-Ελληνικού κατεστημένου]
[Χωροταξικό Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Άρθρο Δρ. Γιάννη Βραδή]
[ΙΟΝΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Επιλογή με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Άρθρο Δρ Κ. Καποδίστρια]
[Διάσπαση του δήμου Κέρκυρας: Βελτίωση της ζωής των πολιτών ή Ευνουχισμός των Επτανήσων;]
[Επτανησιακός χωροταξικός σχεδιασμός]
[Οι Επτανήσιοι πρέπει δυναμικά να απαιτήσουμε ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους Έλληνες]
[Το πανεπιστήμιο της Ινσουλάρια και η πολιτιστική καταστροφή της]
[Γιατί φαίνεται απαξιωτική η στάση της Ελλάδας απέναντι στα Επτάνησα;]
[Το βασίλειο της Μαλάκουα και το πανεπιστήμιο της πόλης της Ντορμίρης]
[Δίκτυο Λιμένων Δυτικής Ελλάδας και ο ευνουχισμός της Κέρκυρας]
[Καλούδης: Συγκοινωνιακές Υποδομές Ιονίων Νήσων: Να συζητηθούν στο Περιφερειακό]
[Η Καταλωνία απαιτεί ανεξαρτησία από την Ισπανία, ανοίγονται οι ασκοί του Αιόλου;]
[Νησιωτικότητα και Επτανησιακή συνείδηση]
[Τι ακριβώς σημαίνει Επτανησιακή και Ιονική ταυτότητα;]
[Επιστολή στον Υπ. Οικονομικών (Υποβάθμιση Επτανήσων)]
[Επτάνησα και Ελλάδα, τι συμβαίνει;]
[Το μέλλον του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων]
[Διάσωση του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων]
Γιάννη το να συνειδητοποιείς τη πραγματικότητα πονάει και ιδιαιτέρα αυτούς που έχουν συνείδηση και ψάχνουν την αλήθεια μέσα στο μάταιο τούτο κόσμο που ζούμε. Πολλές φορές (ίσος τις περισσότερες) παρασυρόμαστε από τα προβλήματα του μικρόκοσμού μας και αυτό μας κάνει τυφλούς. Αδυνατώντας λοιπόν να δούμε τον κόσμο με τα μάτια της ψυχής είναι σαν να είμαστε ζωντανοί νεκροί, μιας και τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε είναι αλλοιωμένα. Το συγκεκριμένο γεγονός δεν είναι και τόσο ξένο. Έχω την αίσθηση ότι πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει παρόμοια περιστατικά αλλά προφανώς δεν μπήκαμε στον κόπο να τα δούμε διαφορετικά, ίσως γιατί φοβηθήκαμε την πραγματικότητα και την αλήθεια που κρύβεται σε αυτή. Θα ήθελα όμως να σχολιάσω αυτό μου με εντυπωσίασε διαβάζοντας την αναφορά σου, και δεν είναι άλλο από την σκληρή αυτοκριτική και τη δύναμη που είχες να το δηλώσεις δημόσια. Είναι αυτό που άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο το συζητάμε τελευταία, αλλά τελικά κανείς δεν μπαίνει στο κόπο να το κάνει πράξη. Πραγματικά μπορώ να πω ότι η προσέγγιση σου στο όλο ζήτημα δηλώνει μια ματιά προς τα μέσα, προς το εγώ που όσο δεν το δαμάζουμε τόσο αυτό γιγαντώνεται και μας παρασύρει σε ζωώδης συμπεριφορές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά ποτέ δεν είναι αργά να κάνουμε όλοι το πρώτο βήμα, το βήμα προς την αυτοκριτική και τη συνείδηση. Καλό θα ήταν να πέσουν επιτέλους οι μάσκες, να δούμε ποιοι πραγματικά είμαστε και να συμφιλιωθούμε με αυτό. Έτσι σιγά σιγά θα κατακτηθεί η αλήθεια μας.
Αυτοκριτική λοιπόν, ίσος η αφετηρία προς το ταξίδι της εξέλιξης μας.
Με αυτή σου την παρατήρηση έδωσες τροφή για σκέψη. Το ζητούμενο είναι πόσο σκληρή πρέπει να είναι η αυτοκριτική; Πρέπει να υπάρχουν τύψεις για την απόλαυση των υλικών αγαθών ή πρέπει να αξιολογηθεί μέχρι ποιο σημείο η απόλαυσή τους δεν τυφλώνει τα μάτια της ψυχής; Κάπου στη μέση πρέπει να υπάρχει η αλήθεια. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι «για να μην επηρεάζομαι ας απομονωθώ». Δεν είναι όμως αυτή η λύση και γι’ αυτό ίσος θα πρέπει να δούμε την εναλλακτική που δεν είναι άλλη από την ασκητική μέσα στην κοινωνία μας. Ας αγωνιστούμε λοιπόν εδώ αλλάζοντας τον κόσμο ξεκινώντας από τον εαυτό μας. Αρκεί να το πιστέψουμε.
Ι. Βερίκης
"Τελικά ποτέ δεν είναι αργά να κάνουμε όλοι το πρώτο βήμα, το βήμα προς την αυτοκριτική και τη συνείδηση. Καλό θα ήταν να πέσουν επιτέλους οι μάσκες, να δούμε ποιοι πραγματικά είμαστε και να συμφιλιωθούμε με αυτό. Έτσι σιγά σιγά θα κατακτηθεί η αλήθεια μας. " Αυτό που έγραψες Γιάννη νομίζω τα λέει όλα. Επίσης πιστεύω ότι γιά να έχεις το "δικαίωμα" να κάνεις δημόσια κριτική στους άλλους πρέπει πρώτα να κάνεις στον ευατό σου. Και ας μην ξεχνάμε και τι είπε ο Χριστός "Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέττω".
ΑπάντησηΔιαγραφή