Λίγα λόγια γιά το blog...

Ionian Islands: Vision 2020, ή Ιόνια Νησιά: Όραμα 2020. Το ιστολόγιο καλεί εμάς τους Επτανήσιους να οραματιστούμε τα νησιά μας στο τέλος της δεκαετίας. Επιλέχθηκε ο Αγγλικός τίτλος τόσο γιατί επισημαίνει τον ανοικτό χαρακτήρα του πολιτισμού μας όσο και γιατί Vision 2020 στα Αγγλικά σημαίνει και τέλεια όραση. Κάθε Επτανήσιος, ή φίλος των Επτανήσων είναι ευπρόσδεκτος να καταθέσει τις απόψεις του και να συμμετέχει μέσω του ιστολογίου σε διάλογο.


Γιά να διευκολυνθεί ο διάλογος αναρτώνται σε διαφορετικές σελίδες του ιστολογίου αντικείμενα προς συζήτηση τα οποία χαρακτηρίζονται σαν "Θέματα". Γιά κάθε θέμα

αναρτάται ένα εισαγωγικό κείμενο το οποίο προσδιορίζει το αντικείμενο του διαλόγου. Οι αναγνώστες καλούνται να ανταλλάξουν απόψεις και να κάνουν προτάσεις σχετικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα οι απόψεις και οι προτάσεις των αναγνωστών συνοψίζονται και παρατίθενται στο εισαγωγικό κείμενο.


Τα πρώτα θέματα που τίθενται γιά συζήτηση είναι:

Θέμα 1. Μη ισότιμη αντιμετώπιση των Ιόνιων νησιών από την Ελληνική πολιτεία. Μύθος ή πραγματικότητα;

Θέμα 2. Αυθόρμητη απάντηση στην ερώτηση "Πως θα ήθελες να είναι τα Ιόνια νησιά το 2020;"


Πρόσφατες αναρτήσεις:

[Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Βαλλόμενη μέχρι τελικής πτώσης]

[Διάβρωση των Επτανησιακών παραλιών, μία λυπηρή πραγματικότητα; Τι μπορεί να γίνει;]

[Κυβερνητικές επιλογές και Ιόνια: Ο μονόδρομος της απώλειας. Μέρος 3ο]

[Κυβερνητικές επιλογές και Ιόνια: Ο μονόδρομος της απώλειας. Μέρος 2ο]

[Κυβερνητικές επιλογές και Ιόνια: Ο μονόδρομος της απώλειας. Μέρος 1ο]

[Λιμεναρχείο Κέρκυρας: Ιλαροτραγωδία της τοπικής ΝΔ και πρώτο τεστ γιά τον ΣΥΡΙΖΑ]

[Τα Επτάνησα και η προίκιση των απέναντι αστικών κέντρων]

[Ιόνιες σεισμικές δονήσεις]

[Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στα δόντια του νεο-Ελληνικού κατεστημένου]

[Χωροταξικό Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Άρθρο Δρ. Γιάννη Βραδή]

[ΙΟΝΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Επιλογή με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Άρθρο Δρ Κ. Καποδίστρια]

[Διάσπαση του δήμου Κέρκυρας: Βελτίωση της ζωής των πολιτών ή Ευνουχισμός των Επτανήσων;]

[Το Επτανησιακό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ: Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι τεχνητό κατασκεύασμα και προτείνεται να διασπαστεί]

[ΑΙΡΕΤΟΙ ΞΥΠΝΗΣΤΕ!]

[Επτανησιακός χωροταξικός σχεδιασμός]

[Ομιλία Γιάννη Βραδή γιά την παιδεία και τον πολιτισμό στο προσυνέδριο Β. Ιονίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην Κέρκυρα, 17/02/13]

[Οι Επτανήσιοι πρέπει δυναμικά να απαιτήσουμε ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους Έλληνες]

[Το πανεπιστήμιο της Ινσουλάρια και η πολιτιστική καταστροφή της]

[Γιατί φαίνεται απαξιωτική η στάση της Ελλάδας απέναντι στα Επτάνησα;]

[Το βασίλειο της Μαλάκουα και το πανεπιστήμιο της πόλης της Ντορμίρης]

[Δίκτυο Λιμένων Δυτικής Ελλάδας και ο ευνουχισμός της Κέρκυρας]

[Καλούδης: Συγκοινωνιακές Υποδομές Ιονίων Νήσων: Να συζητηθούν στο Περιφερειακό]

[Η Καταλωνία απαιτεί ανεξαρτησία από την Ισπανία, ανοίγονται οι ασκοί του Αιόλου;]

[Για ποιον θα μιλήσω σήμερα;]

[Νησιωτικότητα και Επτανησιακή συνείδηση]

[Τι ακριβώς σημαίνει Επτανησιακή και Ιονική ταυτότητα;]

[Επιστολή στον Υπ. Οικονομικών (Υποβάθμιση Επτανήσων)]

[Ιόνια Αμφισβήτηση]

[Ο Οίκος Ενοχής]

[Επτάνησα και Ελλάδα, τι συμβαίνει;]

[Ο πληθυσμός της Κέρκυρας ίσως να είναι σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοινώθηκε μετά την απογραφή του 2011]

[Το μέλλον του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων]

[Διάσωση του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων]


Θεωρητική βάση του ιστολογίου


Η δεύτερη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα βρίσκει την Ελλάδα σε παρακμή η οποία εκφράζεται σαν μία πολύπλευρη κρίση. Κρίση οικονομική, πολιτική και κυρίως κρίση αξιών. Ο κόσμος γύρω μας καταρρέει και εμείς οι πολίτες παρακολουθούμε το ξεγύμνωμα της χυδαιότητας μουδιασμένοι χωρίς να αντιδράμε, χωρίς να γνωρίζουμε πως να αντιδράσουμε. Η πολύπλευρη αυτή κρίση ήταν προδιαγεγραμμένη, η μεταπολιτευτική Ελλάδα δεν ακολούθησε τον δρόμο της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της σοβαρής δουλειάς. Οι μικροπολιτικές, το προσωπικό και κομματικό συμφέρον η αναξιοκρατία και η απορρέουσα προχειρότητα κυριάρχησαν κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Τα Ιόνια νησιά έζησαν σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της πολύπλευρης παρακμής. Γιά διάφορους λόγους, οι οποίοι πρέπει να αναλυθούν, δεν ωφελήθηκαν, όπως άλλες περιοχές της χώρας, από την "ανάπτυξη" των τελευταίων δεκαετιών. Αντίθετα υπάρχει μία διαρκής τάση υποβάθμισης των Ιόνιων νησιών με σταδιακή μεταφορά υπηρεσιών σε ηπειρωτικές πόλεις και πιθανή τελική κατάργηση της Περιφέρειας. Στις παραπάνω ενέργειες συμμετέχουν το πολιτικό κατεστημένο της Αθήνας και ενεργά ή παθητικά πολλοί Επτανήσιοι πολιτικοί.
Η φαινόμενη απαξίωση των Επτανήσων επηρεάζει την ψυχολογία των πολιτών οι οποίοι διερωτώνται γιατί ο τόπος τους, ο οποίος έχει τόσα πολλά προσφέρει στην σύσταση και ανάπτυξη του νέου Ελληνικού κράτους, αντιμετωπίζεται απαξιωτικά από το ίδιο αυτό το κράτος. Το αρνητικό ψυχολογικό κλίμα διαπερνά όλα τα επίπεδα της ζωής, φέρνει μία γενικότερη απαισιοδοξία και ψαλιδίζει τα φτερά των προσπαθειών οικονομικής κοινωνικής και πολιτιστικής ανάτασης.
Μέσα στο γενικότερο κλίμα της πολύπλευρης κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και ειδικά τα Ιόνια νησιά οι επιλογές που έχουν οι Επτανήσιοι είναι τρεις: (α) να αποδεχθούν την υπάρχουσα κατάσταση και να μείνουν απλοί παρατηρητές στην υποβάθμιση και εξευτελισμό των νησιών τους και της Ελλάδας, (β) να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες γιά να πετύχουν ένα καλύτερο μέλλον και να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους και (γ) να παραμείνουν στα Ιόνια νησιά και να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον γιά τα Επτάνησα και την Ελλάδα το οποίο να έχει σχεδιαστεί από αυτούς τους ίδιους.
Από τις παραπάνω τρεις επιλογές πιστεύω ότι οι Επτανήσιοι πρέπει να επιλέξουμε την τελευταία. Τα νησιά μας είναι ένας ευλογημένος τόπος με φυσικές ομορφιές και ένα ιδιαίτερο πολιτισμό τον οποίο πρέπει να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε. Τα Επτάνησα είναι ένας τόπος που μπορεί να προσφέρει ένα εξαιρετικό επίπεδο ζωής στους κατοίκους και στους επισκέπτες του αρκεί εμείς οι πολίτες να μπορέσουμε να τα διαχειριστούμε ορθά.
Με δεδομένη την πρόσφατη ιστορία και την τωρινή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και στα Επτάνησα η τρίτη επιλογή διαφαίνεται να είναι δύσκολα υλοποιήσιμη μέσα από τα θεσμικά όργανα των νησιών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν οι πολίτες και η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Γιάννης Βραδής
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Purdue, ΗΠΑ
Σύμβουλος Διαχείρισης Ποιότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου